perjantai 9. maaliskuuta 2012

Hiihtolomatunnelmissa

Vietimme tovi sitten mahtavan hiihtolomaviikon Lapissa. Mahtavan erityisesti siksi, että löysin itsestäni talviliikkujan - jonka seuraukseni ostin viime viikonloppuna myös sukset! Ohhoh, hämmentävää...

Mutta ehdimme me muutakin. Yksi vaikuttavimmista jutuista pitkään aikaan oli vierailu Reidar Särestöniemen erämaakodissa, galleriassa ja ateljeessa Kittilässä. Viime syksyn Lapin taika -näyttelyssä Ateneumissa oli pari upeaa Särestöniemeä, mutta nyt sain nähdä niitä kokonaisen näyttelyn verran, vieläpä autenttisissa puitteissa! Eivätkä nuo puitteetkaan olleet ihan mitä tahansa - esimerkiksi 70-luvulla rakennetun kelohirsigallerian kakkoskerroksessa löytyy saunaosasto uima-altaineen ja täytettyne joutsenineen.



Niin upeita värejä, niin mahtavaa sivellintyötä! Reidar oli aikansa julkkis, mutta minun sukupolvelleni jäänyt aika vieraaksi, luulisin. Sykähdyttävää tehdä tälläinen löytö suomalaisesta taiteesta!

Tilalta löytyvät myös Reidarin lapsuudenkoti, pieni tupanen, että uudemmat ateljee-asuintilat. Kaikki oli jätetty paikoilleen, kotimuseoiksi. Paikalla sai asiantuntevaa opastusta, ja Reidarin elämä avautui todella! Erakko, joka kuitenkin matkusti kosmopoliittina ympäri maailmaa - palatakseen taas erämaahan maalaamaan. Elinaikanaan tilalle ei tullut edes tietä, vaan kuljettiin veneellä. Uteliaisuudesta tutkin hänen elämäänsä lisää, ja epäilymme vahvistuivat: Reidarin seksuaalisuus oli aikanaan tarkkaan varjeltu salaisuus. Hänen elämänkumppaninsa oli paikallinen metsuri. Voi Reidar! Ei kenenkään pitäisi elää tuollaisen salaisuuden kanssa.




























Suosittelen erittäin lämpimästi vierailua Kittilän Särestöniemeen ja Särestöniemen taiteeseen, jos liikut Levin tai Ylläksen suunnalla!

2 kommenttia:

  1. Aika jänskää, yksi toinenkin tuttava juuri hehkutti samaisesta kotimuseosta! Ensi kesän pohjoisenreissuilla tämä on kyllä vissi matkakohde.

    Kunpa tapahtuisi ihme ja löytyisi meikäläisestäkin kaltaisesi talviliikkuja - lämpöisiin sisäolosuhteisiin ja sohvaan uppoutuminen näillä keleillä on ollut liian houkutteleva vaihtoehto :)

    VastaaPoista
  2. No mutta hienoa että paikan on löytänyt joku toinenkin! Opas kertoi että kävijämäärät ovat romahtaneet radikaalisti huippuvuosista - Reidar on vähän unohtunut. Ja kuinka paljon alueella kuitenkin liikkuu porukkaa sesonkiaikoina.

    Mä olisin toki mieluiten lähtenyt talvilomalle tropiikkiin, mutta pakko myöntää: talvielokin voi olla varsin mukavaa. Sääolosuhteilla saattoi olla osuutta asiaan - ei olisi ehkä ollut IHAN niin kivaa lasketella ja hiihtää miinus kolmessakymmenessä... Nyt on sukset sitten testattu etelässäkin, ja uskottava se on, homma on hauskaa!

    VastaaPoista