tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kevätpäiväntasaus




Eilinen räntäsade veti kevättä kohti kirittävän mieleni maahan hetkeksi, mutta tänään ollaan ihan virallisestikin kevään puolella! Ja minä jälleen ajatuksissani jo kuokkimassa kasvimaata, viettämässä lokoisia hetkiä terassilla ja poimimassa omia tomaatteja ja basilikaa mozzarella-salaattiin.

Tilasin jo jokunen viikko sitten hyötykasviyhdistykseltä läjän siemeniä sekä kasvimaata että terassia silmälläpitäen, ja suurin osa on nyt vihdoin päässyt myös multiin ja esikasvamaan tuonne meidän saunan lauteille - sinne kun paistaa päivällä aurinko.




























Olenpas ollut yllättävän nokkela kun älysin säästää viime kesän valmiiden taimiostoksien kipot ja nimilaput. Mutta koska tuleva kesä tulee ylittämään viime kesän moninkertaisesti, ainakin lajimäärässä mitattuna, askartelin lisäksi sanomalehdestä useita kymmeniä pikku taimikipposia. Sairaslomalaisella on aikaa... Kippoihin on hellästi peitelty yrttien siemeniä, pensaskrassia, nukenkaulusta, asteria sekä kolmea tomaattilajiketta. Saas nähdä miten nuo tomaatit mahtavat onnistua, meidän terassille kun paistaa vain ilta-aurinko, ja tomaatti tykkää valosta ja lämmöstä. Tilannetta saattaa hieman parantaa pieni seinusta-kasvihuone, jonka tilasimme netin kautta. Sitä ei tosin pääse vielä tuonne hankeen pystyttämään.

Loput vihannekset ja kukat istutetaankin sitten suoraan maahan kunhan se lämpenee. Terassille on tulossa salaattiviljelykset, ehkä kasvatussäkissä, ja kasvimaalle perusvalikoima syötävää kuten porkkanaa, punajuurta, perunaa ja mansikoita, sekä reunapenkkiin koristeeksi ainakin päivänkakkaroita, unikoita ja kosmoskukkia. Haaveilen myös lempikukastani pionista - se pitänee hankkia kunnon taimena valmiina.

Ensi kertaa elämässäni pääsen siis kunnolla viljelyn makuun! Viime kesä antoi jo vähän esimakua kasvimaan pitämisestä. Olen itseasiassa jo teininä kasvatellut yrttejä (minulla oli valinnaisaineenakin koulussa maa- ja metsätalous sekä puutarhanhoito), ja Meikussa asuessani minulla oli kiva pieni partsi jonne mahtui vähän kasvejakin, mutta en ole tosiaankaan mikään viherpeukalo luojan armosta. Enemmän siis innokas kuin osaava. Ja jos näistä kasvatuksista ei tule mitään, niin aion kyllä turvautua lähipuutarhan taimiin suosiolla....






Olen tänä keväänä ollut kiltti myös huonekasveille, sillä VAIHDOIN MULLAT! Ensi kertaa vuosiin! Kasvit kieltämättä myös näyttivät "hieman" kärsiviltä - esimerkiksi fiikukseen iski talvella vihannespunkki, eikä peikonlehtikään ei ole tehnyt kunnon isoja lehtiä enää pitkään aikaan. Nyt kasveissani on taas elämää, jippii!





2 kommenttia:

  1. No jo on viljelysuunnitelmat! :D
    Kuulostaa herkulliselta - kyllä ne tomaatitkin onnistuvat jos ovat siinä seinän vierustalla kuumassa. Testattu.

    Asiasta kukkaruukkuun: mitä teit tolle kuvassa näkyvälle rahapuulle?
    Juuri tarkastelin köökin ikkunalaudalla omaani ja tommosta pientä juurta pukkaa ja arvuuttelin että mitä virkaa niillä oikein on...

    VastaaPoista
  2. Heippa! Kuule, rahapuu jäi nyt sen verran pienelle huomiolle, että ainoastaan lisäsin uutta multaa ruukun pinnalle ja tökkäsin yhden sellaisen lannoitetikun ruukun ja mullan väliin. Mä oon noihin juuriin kiinnittänyt huomiota vain sikäli että silloin kun kasvi voi hyvin (?), ilmajuuretkin näyttävät vaaleammilta ja enemmän eläviltä. Lienee hyvä juttu kai. Ehkä se on yksi tapa lisääntyä - jos oksa katkeaa niin noista ilmajuurista voi taas helposti juurtua? Tulee helposti pistokkaita? Emmietiiä! :)

    VastaaPoista